Indywidualny plan żywienia
admin, 08.02.2016Niezwykle potrzebny podczas diety – indywidualny plan żywienia jest zbyt często przez wielu dietetyków po prostu pomijany. Poznanie upodobań i chorób/alergii pacjenta powinno być w czasie przygotowywania diety rzeczą obowiązkową, ponieważ źle dobrane potrawy mogą w najlepszym przypadku zmniejszyć skuteczność diety. Często jednak może zdarzyć się, że organizm przyjmie dany posiłek wyjątkowo źle i może skończyć się to nieprzyjemnie. Dlatego tak ważny jest indywidualny plan żywienia, a wcześniej poprawnie przeprowadzony wywiad żywieniowy.
Na pierwszej wizycie należy przeprowadzić kompleksową analizę składu ciała pacjenta, dokonać antropometrycznych pomiarów, określić wiek metaboliczny komórek, przeprowadzić z pacjentem szczegółowy wywiad żywieniowy i zdrowotny, przeanalizować dotychczasowe nawyki żywieniowe i wskazać popełniane przez pacjenta błędy żywieniowe, a na końcu – przekazać pacjentowi indywidualne zalecenia dietetyczne wraz z indywidualnym 7-dniowym lub 14-dniowym jadłospisem wraz z łatwymi przepisami.
Dopiero w ten sposób przygotowany indywidualny plan żywienia jest warty przestrzegania przez naszego pacjenta – nie wcześniej.